Патронен празник

Обръщение на Маринела Маркова – директор на СУ „Георги Бенковски“, по случай патронния празник на училището

Уважаеми   възпитаници  и  преподаватели  на  тетевенската  гимназия, уважаеми  родители  и   съграждани, обръщам се към вас в настоящата извънредна ситуация, за да поздравя всички с празника на  Средно  училище „Георги Бенковски” – училище с повече от сто годишна история, превърнало се през годините в нарицателно  име  за  качество, професионализъм  и  успех, територия за  възпитаване  на  ценностите  на  доброто, позитивизма  и  духовността.  Историята  на  Тетевенската  гимназия  е  неразделна  част  от  летописа  на  Тетевен, а  десетките  завършили  випуски  – ценен  човешки  ресурс  и  гаранция  за  просперитет  не  само  на   родния  ни  град.

Обичайно отбелязваме патронния си празник през втората половина на месец април с поредица инициативи, с които споделяме какво сме научили заедно през годината и колко сме израстнали като общност. Настоящата ситуация е време на изпитание за всички ни и житейските уроци, които осъзнаваме, ще ни бъдат не по-малко необходими и полезни от науките, които усвояваме в класните стаи. Силно се надявам да не ги забравяме след връщането си към традиционния ежедневен ритъм на живот.

С всеки изминал ден днес се убеждаваме колко несигурен и бързо променящ е светът, в който живеем, колко свързани и зависими един от друг сме всички; учим  се да бъдем гъвкави, да можем да взимаме решения в полза не само на себе си, но и на другите,  да се справяме в ситуации на кризи.

С всеки изминал ден осъзнаваме колко крехко е човешкото ни присъствие в този свят, но се убеждаваме, че можем да бъдем силни, да приемаме ситуациите, които не можем да променим и да се фокусираме и справяме с тези, които зависят от нас и подлежат на промяна.

Разбираме, че независимо, че  сме изолирани и пръснати по домовете си, имаме потребност от истинска човешка близост; имаме необходимостта и възможността  благодарение на технологиите да се свързваме, да споделяме идеи и каузи, да учим и работим в сътрудничество; заедно да овладяваме уроците на подкрепата и солидарността.

Осъзнаваме колко много простички неща сме приемали за даденост, като това да ходим на училище и на работа, да се срещаме с приятелите си или пък да играете футбол в училищния двор. Надявам се, че разбирате колко важна е подкрепата, която получавате ежедневно от учителите си и колко ценно и тяхното присъствие във вашия живот.

 В настоящата нестандартна образователна ситуация благодаря на всички педагогически специалисти за професионализма и отговорността, за положените усилия и направената сериозна крачка вън от зоната ни на комфорт, за да се пренастроим към различната учебна среда, да модифицираме уроците и методите си и да предлагаме на учениците смислени образователни преживявания. Днес, повече от всякога съзнаваме, че най-голямата ни отговорност като учители е да развиваме у децата такива умения, които ще им помогнат да се справят в непозната ситуация и да успяват да намират съмишленици, с които да вървят напред. Днес е важно всяко дете да мисли критично, да се свързва със себе си, с другите и с обкръжаващата го среда. Да осъзнае по свой начин целостта на живия свят около нас и своето място в него.

Благодаря на всички наши ученици, които проявяват отговорност и ангажираност и активно се включват в дистанционното обучение, провокират с креативността си и нас да се учим и променяме,  мотивират и осмислят ежедневните ни усилия. Училищният ни екип прави всичко по силите си, за да стигне до всяко дете, да подкрепи в настоящата трудна ситуация както учениците, които срещат сериозни трудности да се включат в електронното обучение, така и техните семейства.

Благодарна съм на родителите за доверието и подкрепата, която получаваме. Вие, родителите, също станахте ученици, Вие също се върнахте „в училище“, за да учите заедно с нас всеки ден как да сме добри с децата ни, как да сме загрижени, как да сме отговорни, как да опазим нашето и тяхното здраве и живот.

Празникът е време на равносметка и на признателност; време да отличим тези учители и ученици от Средно училище „Георги Бенковски“, които имат съществен принос за развитието на училищната ни общност и за утвърждаване авторитета на нашата образователната институция. Трима достойни учители са тазгодишните носители на плакета на Средно училище „Георги Бенковски“ – Румяна Петрова, учител по математика в прогимназиален етап, Нора Русева – дългогодишен учител в група за целодневна организация, а в момента преподавател по български език и литература в прогимназиален етап и преподавателят по история и цивилизации в гимназиален етап – Цветелина Христова. А това, което ги обединява, е почтеното, отговорно и професионално отношение към работата, отзивчивостта и подкрепата, която оказват на ученици, родители и колеги, скромността и отдадеността им на професията. Гордеем се с такива посветени учители. Гордеем се и с постиженията на нашите ученици – трима, от които, по традиция зрелостници,  тази година получават званието „ученик на годината“ – Велизар Зарков, Милена Иванова и Александър Данов. Плакетът на Средно училище „Георги Бенковски“ се връчва за отлични постижения в учебния процес, ангажираност в извънкласните и извънучилищните дейности, активно участие в живота на местната общност и утвърждаване на доброто име и авторитета на нашето училище.

Уважаеми учители, ученици и родители, последните няколко седмици, през които училищната ни сграда е пуста и необичайно тиха, а това, което наричаме „училище“ се опитва да се случва във виртуалното пространство, през различни мрежи, платформи и комуникационни канали, окончателно се убедих, че училището не е сградата, а общността от ученици, учители и родители и силата на тази общност е в Подкрепата, Партньорството и Приобщаването.

Независимо от трудностите и предизвикателствата, пред които е изправено днес училището, действаме с убеждението, че образованието е най-силният инструмент за промяна. Именно  образованието  е  отговорът  на  почти  всички  проблеми, които  днес  имаме  като  общество; само  инвестицията  и  грижата  за  човешкия  ресурс, за  поколенията, които  днес растат, ще  ни  спасят  като  нация  и  държава.  С  осъзнатост  за  социално  отговорната  си  мисия,  тук  учим  възпитаниците  си, че  е  необходимо  ежедневно  с  отговорност, ангажираност  и  търпение, с  ентусиазъм  и  страст  да  работят, за  да  случват стремежите си;  насърчаваме ги да мечтаят и да вярват,  защото мечтите имат силата да променят и защото   е  по-хубаво  и  ценно  да  сме  заедно.  

Честит празник! Бъдете здрави и се пазете! Очаквам скоро училищната ни сграда отново да бъде изпълнена с живот и всички ние да се срещнем по-осъзнати, по – толерантни и отзивчиви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.