Проекти

„ЕВРОПЕЙСКО МЕЖДУЧАСИЕ“  В СУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“

СУ „Георги Бенковски“ вече е част от образователния проект на евродепутат Светослав Малинов, наречен „Европейско междучасие“. Инициативата е свързана с популяризиране на знанията за ЕС в училище.

Европа- от времето на Жан Моне, Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер до държавници като Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Виктор Орбан: има ли лидерска криза и способна ли е да действа Европа като едно цяло пред общия враг- радикалния ислям?

                                            

Можем ли да бъдем общности от различности? Може ли да ни обединява това, че сме различни? Колко различност можем да поемем?

Това са част от въпросите, поставени на срещата, но останали с отворен отговор поради тяхната нееднозначност.

Идеята за европейското единство бе защитена по блестящ начин от доц. Светослав Малинов през погледа на миналото, настоящето и възможностите, предоставени в рамките на общността.

Сигурно е само, подчерта той,  че ако политическата система в ЕС в момента е нестабилна, то посоката може да се проектира само от лидери-визионери. И от структурите на развитото гражданско общество. С ясна отговорност и откровени ценности. А ценностите трябва да са едни и същи: справедливост, демокрация, сигурност. Възпитанието в тези ценности минава през образованието. Отговорни за което сме всички ние.

И още: трябва да се научим да уважаваме, да възпитаваме и образоваме различните. Което не означава, че трябва да продължим да живеем с широко затворени очи. Защото голямото лицемерие крие рискове от по-големи чудовища.

Очевидно е, че Европа се нуждае от ново лидерство. Което е възможно само при ново мислене- от Рейкявик до Никозия.

       

Бъдещите европейски лидери от СУ „Георги Бенковски“ демонстрираха своите познания, свързани с европейската интеграция и проявиха любопитство към включването си в образователната програма „Еразъм+“, както и готовността си да участват в обявения от евродепутат Светослав Малинов конкурс в края на настоящата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.